khemosabi

Alla inlägg under september 2010

Av khemosabi - 17 september 2010 16:45

Först av allt - det viktigaste av allt för mig personligen är förstås att Boogie inte mår dåligt på något sätt - hon kan ha, eller få, en liten synnedsättning på sitt vänstra öga, men det friska ögat kompenserar då troligen för detta. Men visst är det fruktansvärt tråkigt att det inte blir några valpar efter Boogie.


Jag har letat och letat, men hittar ingen information om att det inte skulle vara tillåtet att använda syskon till en drabbade hunden i avel. Eva-Liz var så snäll och skickade mig info om att det i Norge t o m är tillåtet att använda drabbade hundar, men att de då endast ska paras med fria hundar - problemet är väl bara att det kan finnas i generna i alla fall, även om den tilltänkta partnern är ögonlyst UA. Ingen ögonlyst hund i Boogie's stamtavla har den här diagnosen, men som alltid är det så att det finns en hel del hundar som inte är ögonlysta. Det viktiga för oss nu, är att vi allihop som har avkommor efter Gimmie verkligen ögonlyser våra hundar, och jag är väldigt tacksam om det görs senast nästa vår, då de yngsta är ett år gamla.


Jag har fått frågan om jag inte kan para Gimmie istället, eftersom hon också löper nu. Men jag vill förstås att hennes avkommor ska ögonlysas först, och också ha möjligheten av ta reda på så mycket som möjligt om arvsgången när det gäller geografisk RD. Dessutom vill jag självklart att hon ska få vila efter sin senaste kull, även om det enligt reglerna skulle vara fullt tillåtet att para henne redan nu. Jag vet uppfödare som utan att blinka skulle ha parat henne i det här läget, men jag hör inte till dem.


Man ska tänka på att rent avelsmässigt finns det så mycket mer än ögon och just den här diagnosen att ta hänsyn till, när det gäller vår ras. Det verkar därför helt ologiskt att utesluta syskon till den drabbade hunden ur avel, eftersom det tycks vara en diagnos som bara "poppar upp" rätt vad det är. Jag har, som sagt, kollat varenda hund i Boogie's stamtavla och där finns inte en enda hund med detta. Men jag forskar vidare!!


Senare: Pga en kommentar jag fick av ägaren till Doubleuse Summer (tack, Anki!) som har samma diagnos som Boogie, så har jag upptäckt att hon är halvsyster till Diego - de har alltså samma mamma, Doubleuse Ferrari. Det har visserligen inte alls något med Boogie eller Gimmie att göra, men däremot Gimmie's och Diego's avkommor - det troliga är väl att de är anlagsbärare, de också. Som sagt, arvsgången är inte klarlagd, men det här är absolut något man bör ha i åtanke om man har planer på att använda dem i avel framöver!!

Av khemosabi - 16 september 2010 15:49

... idag gick tyvärr inte bra alls, det visade sig att hon har utvecklat något som heter Geografisk Retinal Dysplasi, och hon ska därför inte användas i avel. Hon är ju ögonlyst UA förut, så det är klart att det här inte var direkt vad jag väntade mig - ögonlysningen före avel är ju nåt som mest går "på rutin", nåt som man alltid gör utan att vara speciellt orolig. Det känns förjävligt med tanke på att jag hade en riktig kanonkombination på gång, och ett helt gäng jättebra köpare som väntar på valp.

Geografisk RD är ärftligt, men jag har inte haft en enda hund i mina linjer som haft detta. Uppenbarligen så finns det ändå, både på mammans och pappans sida, fast det kan ligga flera generationer bakåt. Det är ett detektivarbete att hitta de hundar som är anlagsbärare och det viktiga är förstås, när det gäller ev. fortsatt avel på Gimmie's valpar, att inte dubbla anlagen. Nu får jag sätta mig in i det här mer, och sedan avgöra om det kommer att bli någon tredje och sista kull på Gimmie eller inte nästa år.


Vi har just kommit hem efter ögonlysningen, så jag har inte hunnit smälta det här ännu. Just nu kan jag bara säga att jag är väldigt ledsen för de valpköpare som hoppats på en valp efter Boogie och Solo. Om jag hittar några bra kombinationer hos andra uppfödare så kommer jag att hänvisa er till dem.

Av khemosabi - 15 september 2010 16:07

Ja, idag "fyller" pupparna hela 6 månader - det är otroligt, det känns som om det var igår vi hade allihop här! Dagen till ära fick jag ett mail ifrån Eva-Liz med bilder på fina Solan:-)


Här är Solan med sin lillmatte Julie - båda lika söta... men vem springer fortast?


Grattis alla valpar på 6-månadersdagen!!       

Av khemosabi - 13 september 2010 23:08

... om en hund och en förare som jag är grymt imponerad av;-)

Hunden är en ung jaktgoldenhanne, knappt 2,5 år gammal. Han startade på sitt första jaktprov i september förra året med en 1:a i nybörjarklass, debuterade i öppen klass med en 1:a på Goldenmästerskapet i augusti i år, och startade officiellt förra helgen med ett 1:a pris. Igår tog han sin andra 1:a i ökl. och kvalificerade sig för elitklass!! Vad säger man... ja, inte mycket - man står väl mest och gapar;-)) En fantastisk hund, som heter Sörgoldens Solo - och en lika fantastisk förare som heter Tony Lyvén, jag bugar och bockar för detta otroliga ekipage!!


Något mer att tillägga om denna oerhört duktiga hund? Hmm... låt mig se... jovisstja - det är han som ska bli pappa till Boogie's valpar;-)))

 


Tusen tack till Tony för förtroendet att få låna din fina Solo och tack för de fina bilderna!!


Titta på Tonys hemsida för mer info om Solo och hans närmaste släkt, och glöm för Guds skull inte Tonys otroliga brukskarriär med Solos farfar SBCh SVCh Av Melica Castor!  www.lyven.se

Av khemosabi - 12 september 2010 16:59

Grattis säger vi till Staffan och Krutov (Khemosabi Double Sonic) som vann Andersens Cup på Karlskoga BK idag - bra jobbat!! 

Här har vi husse, Krutov och bucklan - och Vispen, som ser lite trött ut;-) vill också vara med på ett hörn;-))

Staffan berättar att tävlingen var lite strulig, två hundar gick upp på platsliggníngen och ingen hund gick riktigt bra sedan heller, inklusive Krutov. Han var okoncentrerad på linförigheten men jobbade sedan upp sig och blev mer "lik sig själv" vartefter, och det var ju bra - bättre än tvärtom! Det bådar gott inför framtiden, tycker jag  Så vi önskar Staffan och Krutov lycka till framöver!! 

Av khemosabi - 11 september 2010 15:44

Sent igår kväll upptäckte jag att tjejen hoppat igång med sitt löp, ca en månad tidigare än jag trodde - ja, dessa tjejer, man vet aldrig i förväg hur det kommer att bli;-)) Nu väntar ögonlysning nästa vecka, och sedan ska jag berätta vilken hanne det blir som får den stora äran  Parning kommer att ske runt den 26:e september. Här har ni söta Boogie så länge...

  


Av khemosabi - 10 september 2010 20:42

... som har funnit sig mycket väl tillrätta hos Staffan och Birgitta i Karlskoga. Jag har fått rapport om att han är rena drömvalpen, och det visste jag väl!;-)) Birgitta berättade igår att han har fått apportera på vatten och mattes kommentar var "fasen, han är ju rena utombordsmotorn!!" Hahaha, ja han är duktig på att simma, lillkillen! Vi saknar förstås vår lilla underbara Visp väldigt mycket, men det är så skönt att höra att allt går bra - inte för att jag hade väntat mig nåt annat;-)


Jag har uppdaterat lite bland länkarna här i bloggen, jag har lagt in länkar till de av Gimmie's och Diego's valpar som jag har adresser till, och så varsin direktlänk till Speed och Lova, som har fått en egen sida idag.

Av khemosabi - 9 september 2010 10:34

... dvs Khemosabi MJ's Another Part Of Me, har en nöjd matte, får jag höra lite då och då - här är ett urklipp ifrån mailet jag fick häromdagen;-)

"De som känner mig vet att jag inte är en människa som ofta använder mig av superlativ men hittills är hon faktiskt helt fantastisk! Nu i efterhand så kan jag ju fnissa lite åt att jag var så orolig över om hon skulle vara lättbelönad eller inte orka/vilja jobba men när man är van vid en hund där allt sånt är så krångligt så är det inte så självklart.

Kan ju bara ta ett exempel, förutom att träna vanliga lydnads och bruksmoment så shejpar jag också lite tricks och grejer och saker som tar månader för Kola att lära sig gör hon efter två pass :-)
Dessutom är hon en drömvalp hemma, har inte förstört någonting, tar det lugnt när hon ska, är jättelugn och fin med min dotter."
 
Tack för uppdateringen Ellinor, underbart att höra att det går så bra med Susa! 
 
Jag tycker faktiskt det är lite kul med att de flesta av valpköparna, särskilt de som haft andra raser eller golden av showtyp tidigare, förvånas över att de här valparna är så lättbelönade - hehe, det behövs liksom inte mycket för att mina hundar ska tycka att livet är toppen!   Och lättlärda, det är de verkligen, det behövs oftast inte mer än att visa dem ett par gånger vad som förväntas av dem, så gör de det!
Här kommer Susa...
  
Jag har stora förhoppningar när det gäller Ellinor och Susa, jag tror att de kommer att bli ett superduperekipage på tävlingsbanorna framöver! Så bra som Ellinor har jobbat med sin flattik Kola, som har varit ganska svårmotiverad, så förtjänar Ellinor en liten "räkmacka", tycker jag!! Jag hoppas och tror att Susa kommer att motsvara Ellinors förväntningar på hennes nya tävlingshund!

Presentation

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Länkar

Arkiv

Kategorier

Translate this blog

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards