khemosabi

Direktlänk till inlägg 17 september 2010

Ögon (Geografisk RD)

Av khemosabi - 17 september 2010 16:45

Först av allt - det viktigaste av allt för mig personligen är förstås att Boogie inte mår dåligt på något sätt - hon kan ha, eller få, en liten synnedsättning på sitt vänstra öga, men det friska ögat kompenserar då troligen för detta. Men visst är det fruktansvärt tråkigt att det inte blir några valpar efter Boogie.


Jag har letat och letat, men hittar ingen information om att det inte skulle vara tillåtet att använda syskon till en drabbade hunden i avel. Eva-Liz var så snäll och skickade mig info om att det i Norge t o m är tillåtet att använda drabbade hundar, men att de då endast ska paras med fria hundar - problemet är väl bara att det kan finnas i generna i alla fall, även om den tilltänkta partnern är ögonlyst UA. Ingen ögonlyst hund i Boogie's stamtavla har den här diagnosen, men som alltid är det så att det finns en hel del hundar som inte är ögonlysta. Det viktiga för oss nu, är att vi allihop som har avkommor efter Gimmie verkligen ögonlyser våra hundar, och jag är väldigt tacksam om det görs senast nästa vår, då de yngsta är ett år gamla.


Jag har fått frågan om jag inte kan para Gimmie istället, eftersom hon också löper nu. Men jag vill förstås att hennes avkommor ska ögonlysas först, och också ha möjligheten av ta reda på så mycket som möjligt om arvsgången när det gäller geografisk RD. Dessutom vill jag självklart att hon ska få vila efter sin senaste kull, även om det enligt reglerna skulle vara fullt tillåtet att para henne redan nu. Jag vet uppfödare som utan att blinka skulle ha parat henne i det här läget, men jag hör inte till dem.


Man ska tänka på att rent avelsmässigt finns det så mycket mer än ögon och just den här diagnosen att ta hänsyn till, när det gäller vår ras. Det verkar därför helt ologiskt att utesluta syskon till den drabbade hunden ur avel, eftersom det tycks vara en diagnos som bara "poppar upp" rätt vad det är. Jag har, som sagt, kollat varenda hund i Boogie's stamtavla och där finns inte en enda hund med detta. Men jag forskar vidare!!


Senare: Pga en kommentar jag fick av ägaren till Doubleuse Summer (tack, Anki!) som har samma diagnos som Boogie, så har jag upptäckt att hon är halvsyster till Diego - de har alltså samma mamma, Doubleuse Ferrari. Det har visserligen inte alls något med Boogie eller Gimmie att göra, men däremot Gimmie's och Diego's avkommor - det troliga är väl att de är anlagsbärare, de också. Som sagt, arvsgången är inte klarlagd, men det här är absolut något man bör ha i åtanke om man har planer på att använda dem i avel framöver!!

 
 
Anki Hovold

Anki Hovold

17 september 2010 17:31

Fy vad tråkigt, Minna som jag har, har detsamma.
Det var så hon hamnade här. Det ända jag märker är att hennes ögon rinner lite mer.

http://www.jaktretriever

 
Anki Hovold

Anki Hovold

17 september 2010 20:42

Ja du, jag har funderat mycket på den här linjeaveln. Den senaste parningen där är inavelsprocenten 7%.

http://www.jaktretriever

 
Ingen bild

Pia

17 september 2010 22:33

Ja, konstigt är det - uppfödaren i fråga måste ju vara fullt medveten om att Seamas är anlagsbärare. Den uppfödningen har jag visserligen inget med att göra, men funderingar och åsikter måste man ju få ha i frågan... jag tror personligen inte på så hård linjeavel, men där har uppfödarna inte alltid samma åsikt.

 
Ingen bild

Anne-Lie

18 september 2010 19:21

Nääääää va tråkigt!!!!!!! Usch! Kan sånt bara komma? Som du skriver så var det ua senast hon lystes...
Du som hade en sån fin kombination på gång! Jag är lessen för din skull!
Kram, Anne-Lie, Jack och Micka

 
Ingen bild

Pia

18 september 2010 21:58

Hej Anne-Lie!
Båda föräldrarna är anlagsbärare, i det här fallet alltså både Jack och Ebba, tyvärr. Du bör kontakta de andra som har valpar efter Jack och upplysa om det, så de vet inför vidare avel på hans linjer. Det bästa är förstås om alla Jacks avkommor blir ögonlysta, om möjligt. Det här är jättetråkigt, men ingen anledning till "hysteri" på något sätt! Men man bör förstås vara väldigt noga med de linjer man kombinerar framöver. Kram, Pia

 
Ingen bild

Hege Christin Dahl

22 september 2010 14:33

Hei!

Leser til mine stor undring dine og andres utrolige kjappe konklusjoner om arvegang her, og som følge av disse ukyndige konklusjonene henger dere ut en hund som har gjort utrolig mye bra for svensk goldenavel på jaktsiden. I tilegg presterer du å skrive at "den uppfødningen har jeg visserligen intet med at gjøra.." Det er jo pussig siden det ser ut som for meg at nesten hele oppdrettet ditt er basert på det lange, seriøse og harde arbeidet til "den uppfõdningen." Kan forstå at man blir skuffet og lei seg når slikt skjer, men man bør kanskje tenke seg om både en og to ganger før man kommer med slike uttalelser, selv om det er på ens egen blogg.

 
Ingen bild

Pia

22 september 2010 18:18

Hege, vad jag menade med att jag "inte har något att göra med den uppfödningen" är att jag självfallet inte har någon del i den uppfödarens avelsbeslut... jag trodde det framgick, men tydligen inte.
Jag står för mina egna beslut, inte andras - och jag har använt hanhundar med dessa linjer i min avel därför att jag tycker att de är bra och för att de har passat mycket bra ihop med mina tikar, vilket också avelsresultaten har visat. Jag anser också att Seamas har gjort väldigt mycket för aveln, men jag ställer mig undrande till den hårda linjeaveln på honom - det gjorde jag tidigare, och ännu mer nu. Men som sagt, uppfödarens beslut är hennes egna, inte mina.

 
Ingen bild

Elin

27 september 2010 18:51

Åsikter får man väl ha eller? Så länge man står för dom...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av khemosabi - 9 februari 2020 20:06

Den här bloggen är inte uppdaterad sedan julen 2018 och kommer snart att läggas ner helt och hållet, jag ska bara spara ner så många bilder som möjligt först. Jag ser ingen vits med att fortsätta med bloggen, då jag inte längre har någon uppfödning o...

Av khemosabi - 24 december 2018 14:16

  Hoppas alla våra vänner och valpköpare får en riktigt härlig jul!   Här hemma går allt sin "gilla gång", som man brukar säga;-) "Inget nytt under solen" är ett annat uttryck man skulle kunna använda, annat än att jag har gett mig på något ny...

Av khemosabi - 6 oktober 2018 15:00

Grattis på 14-årsdagen, vår älskade lilla Boogie! Fantastiska lilla hund, som dansat genom livet på lätta tassar och fortfarande är vid god vigör och helt klar i sinnet - jag hoppas du får vara lika pigg och glad ett bra tag till!        Vi...

Av khemosabi - 16 juli 2018 15:55

... har jag i skuggan på min altan just nu, det är fullkomligt olidligt! Vi har haft så hett - och torrt - hela sommaren att allt är uppbränt, inte ett grönt strå så långt ögat kan nå. Jag lider med bönder och djurägare som inte har foder till sina d...

Av khemosabi - 23 december 2017 14:00


 

Presentation

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

Kategorier

Translate this blog

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards