khemosabi

Direktlänk till inlägg 16 september 2010

Boogie's ögonlysning...

Av khemosabi - 16 september 2010 15:49

... idag gick tyvärr inte bra alls, det visade sig att hon har utvecklat något som heter Geografisk Retinal Dysplasi, och hon ska därför inte användas i avel. Hon är ju ögonlyst UA förut, så det är klart att det här inte var direkt vad jag väntade mig - ögonlysningen före avel är ju nåt som mest går "på rutin", nåt som man alltid gör utan att vara speciellt orolig. Det känns förjävligt med tanke på att jag hade en riktig kanonkombination på gång, och ett helt gäng jättebra köpare som väntar på valp.

Geografisk RD är ärftligt, men jag har inte haft en enda hund i mina linjer som haft detta. Uppenbarligen så finns det ändå, både på mammans och pappans sida, fast det kan ligga flera generationer bakåt. Det är ett detektivarbete att hitta de hundar som är anlagsbärare och det viktiga är förstås, när det gäller ev. fortsatt avel på Gimmie's valpar, att inte dubbla anlagen. Nu får jag sätta mig in i det här mer, och sedan avgöra om det kommer att bli någon tredje och sista kull på Gimmie eller inte nästa år.


Vi har just kommit hem efter ögonlysningen, så jag har inte hunnit smälta det här ännu. Just nu kan jag bara säga att jag är väldigt ledsen för de valpköpare som hoppats på en valp efter Boogie och Solo. Om jag hittar några bra kombinationer hos andra uppfödare så kommer jag att hänvisa er till dem.

 
 
Jessicah

Jessicah

16 september 2010 17:27

Så himla tråkigt Pia :-( Jag har läst om det på utbildningen om du vill veta något du inte hittar information om. Bra att veta om för ev avel med Iver iallfall, men himla tråkigt :-( Kram!

http://www.vildarna.wordpress.com

 
Ingen bild

Sussie

16 september 2010 17:28

Så tråkigt!

 
Jeanette Liljebäck

Jeanette Liljebäck

16 september 2010 17:57

Men vad tråkigt, vilken besvikelse. Hemskt ledsen för din skull, även med tanke på framtida avel. Men man ska inte ta ut en massa negativa tankar i förskott

http://backsippan.blogspot.com

 
mia,love&carma

mia,love&carma

16 september 2010 18:16

åååå va tråkigt för dig Pia, förstår att du knappt hunnit smälta det och alla stackars valp köpare som inte får en "carma" valp.... så synd.
Skickar dig en jätte kram ......
mia

http://www.briard.mia-co.com

 
Hanna i Umeå

Hanna i Umeå

16 september 2010 19:39

Vad tråkigt! :(
Jag kan iallafall berätta att jag träffat Iver och Jessicah, och tycker att du föder upp väldigt trevliga och härliga hundar. :) Goldens i riktig lyxförpackning!

http://hannaotea.wordpress.com

 
Cecilia

Cecilia

16 september 2010 20:00

Usch, så tråkigt :( Detta var ju precis som du skriver det sista man nojade sig över när man tänkte på valparna.

http://cecilia-goliat.blogspot.com

 
Ingen bild

Pia

16 september 2010 20:18

Tack allihop och tack till alla som mailat! Flera har hört av sig och sagt att de absolut vill ha valp ifrån mig och gärna väntar och ser om det blir någon mer kull på Gimmie, så det känns ju som en tröst i alla fall! Jag har hittills inte hittat några uppgifter om att man bör avstå från att använda syskon i avel, och det beror troligen på att arvsgången inte är riktigt klarlagd. Men jag ska forska vidare i det här, så får vi se framöver!

@Hanna: Tack för dina vänliga ord, de värmer verkligen!!
Kram, Pia

 
Eva-Liz

Eva-Liz

17 september 2010 11:47

Hei
Hvor trist for deg og valpe kjøperene.
Men uansett ville jeg ha valgt deg som oppdretter:) Dette innlegget viser bare hvor ærlig du er.
Fortsett slik.

http://www.kennelsoltrollet.com

 
Ingen bild

Rasmus Jørgensen

17 september 2010 15:25

Hej Pia. Det var ikke rat at høre. Rigtig du tager Boogie ud af avl, selvom det gør ondt. I sidste uge havde John hvalpe se link, http://gleenmhor.info.fc-host37.de/litters/gate-2010 Jeg høre meget gerne hvad du finder ud af, da det også er i Sachas gener og skal have indflydelse på om hun skal have hvalpe igen?
Mange Hilsner Rasmus

 
Ingen bild

Pia

18 september 2010 02:54

Tack Eva-Liz, det var snällt sagt!

Rasmus, jag vet inte än om kullsyskon till Boogie räknas som anlagsbärare, jag vet bara att det inte sägs något här i Sverige om att det inte är tillåtet att använda dem i avel. Det bästa är väl att du kollar detta med danska rasklubben... jag återkommer till dig om/när jag får veta mer!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av khemosabi - 9 februari 2020 20:06

Den här bloggen är inte uppdaterad sedan julen 2018 och kommer snart att läggas ner helt och hållet, jag ska bara spara ner så många bilder som möjligt först. Jag ser ingen vits med att fortsätta med bloggen, då jag inte längre har någon uppfödning o...

Av khemosabi - 24 december 2018 14:16

  Hoppas alla våra vänner och valpköpare får en riktigt härlig jul!   Här hemma går allt sin "gilla gång", som man brukar säga;-) "Inget nytt under solen" är ett annat uttryck man skulle kunna använda, annat än att jag har gett mig på något ny...

Av khemosabi - 6 oktober 2018 15:00

Grattis på 14-årsdagen, vår älskade lilla Boogie! Fantastiska lilla hund, som dansat genom livet på lätta tassar och fortfarande är vid god vigör och helt klar i sinnet - jag hoppas du får vara lika pigg och glad ett bra tag till!        Vi...

Av khemosabi - 16 juli 2018 15:55

... har jag i skuggan på min altan just nu, det är fullkomligt olidligt! Vi har haft så hett - och torrt - hela sommaren att allt är uppbränt, inte ett grönt strå så långt ögat kan nå. Jag lider med bönder och djurägare som inte har foder till sina d...

Av khemosabi - 23 december 2017 14:00


 

Presentation

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

Kategorier

Translate this blog

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards