khemosabi

Alla inlägg den 27 september 2010

Av khemosabi - 27 september 2010 16:49

... det är det inte bara vi uppfödare som har, utan även hanhundsägarna. Blir man tillfrågad om en parning så är det viktigt att man kontrollerar så mycket som möjligt om tiken, och även om uppfödaren som frågat. Har man en riktigt bra hanhund ska man vara rädd om den, anser jag. Därför blir jag både ledsen och besviken när jag ser att en av de, som jag anser är en av de bästa, har använts i ett riktigt bottennapp - 11,8% i inavelsgrad. Tiken är inavlad med 9,4% och här har man alltså gått ännu längre och ökat inavelsgraden ännu mer, vilket knappast kan anses seriöst. Det är bara sorgligt.


Det finns också några oseriösa uppfödare här i Sverige, som ständigt är på jakt efter hanhundar till sina tikar. De får inte använda vilka hanhundar som helst och därför siktar de främst in sig på nya hanhundsägare, som inte känner till deras avel. De söker sig även utomlands, till Danmark och Norge i första hand.

Det avlas det på allt som löper, oavsett om det är bra eller inte - det handlar om ren massproduktion. De här uppfödarna har välförtjänt dåligt rykte, och de flesta uppfödare som har hängt med ett tag vet precis vilka de är. Därför vill jag uppmana den hanhundsägare som får en parningsförfrågan att alltid kontakta sin uppfödare, för att få reda på så mycket som möjligt om uppfödaren som frågat!


Tillägg: Har man ställt upp med sin hanne på EN oseriös parning, så får man för det mesta väldigt svårt att få bra parningar senare - seriösa uppfödare vill nämligen inte på något sätt sammankopplas med oseriös avel - det är något att tänka på. Något annat som nyblivna hanhundsägare inte är medvetna om, är att om det blir en dålig kull, då är det mer regel än undantag att hannen får "skulden". Tråkigt och förbaskat orättvist, men så är det, tyvärr. Det är därför synnerligen viktigt att vara mkt noga med vad man ställer upp på!

Presentation

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Länkar

Arkiv

Kategorier

Translate this blog

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards