khemosabi

Alla inlägg den 20 september 2010

Av khemosabi - 20 september 2010 16:50

Goldenklubbens information om RD (retinal dysplasi):


"I början av 2000-talet beslöt Golden retrieverklubben och Ögonpanelen gemensamt, att på försök att dela upp RD-diagnoserna i fyra olika varianter:
Total RD (finns inte i vår ras), geografisk RD, multifokal RD (MRD) och näthinneveck.
Eftersom arvsgången är osäker vill den svenska ögonpanelen att goldenuppfödarna ska följa upp resultaten av parningar då ett av föräldradjuren har anmärkningen lindrig RD/näthinneveck eller Multifokal RD.

Den avelsrekommendation som gäller tills vidare, är att uppfödare av golden retriever kan avla på en hund med RD/näthinneveck eller Multifokal RD om den tilltänkta partnern är ögonlyst fri. Den nuvarande avelsrekommendationen gäller alltså lindrig form av MRD och RD/näthinneveck, inte allvarliga former och inte Geografisk RD. Det ska vi inte avla på, då det kan ge ökad risk för synnedsättningar.

Förutsättningen för avelsrekommendationen är att vi kontinuerligt ska följa upp avkommorna. Detta gäller även de hundar som fått diagnos och sedan friats, då RD/näthinneveck kan ”komma och gå”.

Antalet fall av RD tycks öka och vi bör snarast få svar på hur stor vikt vi ska fästa vid RD i framtiden. Du uppfödare som vet med dig att du har använt en hund i avel, som har eller har haft någon form av näthinneveck/RD-diagnos, se till att avkommorna ögonspeglas! Du valpköpare som vet att en av din hunds föräldrar har eller har haft en näthinneveck/RD-diagnos, ta dig tid och åk och ögonspegla din hund hos en ögonveterinär! Deras adresser finns på Goldenklubbens hemsida under Hälsa. Det är mycket viktigt för vår ras att ni gör det.

Om inte denna uppföljning sker finns inget underlag för ett genomtänkt beslut hur vi ska förhålla oss till RD. Då är risken, om antalet fall ökar, att klubben för säkerhets skull tar en uppfödaretisk anvisning att vi inte ska avla på någon form av RD.
Sverige är ett av få länder i Europa, som skiljer mellan olika fall av RD, såsom näthinneveck/RD och MRD. Det gör att vi än så länge kan ha en försiktig genomtänkt avel på dessa fall. Det är bra, vi får inte bli hysteriska av en defekt som inte är allvarlig, men vi måste också gemensamt försäkra oss om att RD inte heller blir allvarligt framledes."

 

Den allra senaste informationen är den här:

 

Nyheter om Retinal Dysplasi – juni 2010

 

"Först lite om Retinal Dysplasi och den utvärdering som pågår på resultatet av avkommor till kombinationer där ett av föräldradjuren har en RD-diagnos. Ögonpanelen har tittat på resultaten och konstaterar att det är alldeles för osäkra resultat för att kunna dra en slutsats om ärftlighet. RD-diagnoser kommer och går på ett sätt som gör en utvärdering svår att tolka. Nu kommer ögonpanelen att diskutera dessa resultat internationellt för att ta reda på hur RD ska kunna hanteras framöver. De lovar att komma tillbaka till oss med ett eller flera förslag till möjliga framtida avelsrekommendationer och diagnostiseringar. Till dess att vi får svar kan vi bara avvakta och behålla den rekommendation vi har idag. Den kommer att publiceras i varje nummer av Golden Nytt."


Viktigt att tänka på är att vi inte haft valpar efter någon hund med någon form av RD, men det visar sig alltså nu att det finns släktingar som har det. Därför anser jag personligen att man bör vara försiktig vid vidare avel - inte utesluta hundar helt och hållet, men vara mycket noga när det gäller val av partner. Jag hoppas att det så småningom kommer ett dna-test som kan visa vilka hundar som är anlagsbärare.

Presentation

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Länkar

Arkiv

Kategorier

Translate this blog

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards