khemosabi

Alla inlägg den 2 maj 2011

Av khemosabi - 2 maj 2011 21:20

Idag bar det iväg till Arboga för ögonlysning av Gimmie, Speed och Lova - och resultatet blev både bra och mindre bra. Gimmie och Lova är helt UA på båda ögonen, medan Speed är UA på vänster öga och har multifokal rd på höger. Inte väntat, men inte heller förvånande, eftersom vi i höstas fick klart för oss att det finns hos närbesläktade hundar på båda sidor - det visste vi inte innan vi parade Gimmie med Diego. Han har en halvsyster med geografisk rd och Boogie fick samma diagnos i september förra året.


Nu är rd (retinal dysplasi) inte någon allvarlig defekt, hunden har oftast inget besvär av det alls - i Boogie's och Speed's fall kan de få en mindre synnedsättning med åldern på det drabbade ögat, men det friska ögat brukar kompensera för det. Boogie är nu inne på sitt 7:e år och ser som en hök, inget undgår den damen;-) Så det här är inget att bli hysterisk för, och enligt både den ögonspecialist som lyste Boogie och den som lyste Speed nu finns det absolut ingen anledning att utesluta syskon till drabbade hundar ur avel, förutsatt att de själva är UA, förstås. Nu skulle Speed ändå inte användas i avel eftersom han är kryptorchid, så för mig personligen spelar det ingen roll att just han fick diagnosen - om bara syskonen är UA så är jag glad att just jag fick den som är drabbad, och inte någon av valpköparna. Men det är alltså angeläget att alla som har valpar efter Gimmie och Diego verkligen ögonlyser sina hundar så vi kan få en bild av hur det verkligen ser ut i de här kullarna! Och är det någon som har för avsikt att använda sin hund i avel är det naturligvis ännu mer angeläget. Här finns den info som Goldenklubben har att dela med sig av: http://goldenklubben.se/golden/halsa/ogon/om-rd/ Dessvärre inget man blir särskilt mycket klokare av.


Inför Gimmie's stundande parning har jag förstås lusläst rasdata timme ut och timme in och försökt komma underfund med arvsgången när det gäller rd, eftersom Boogie fått diagnosen. Jag har inte bara kollat mina egna hundar utan även väldigt många hundar med andra linjer som fått diagnosen. Men det är stört omöjligt att få något begrepp om det hela eftersom det är så få hundar ögonlysta, i en kull med t ex 8 valpar är det vanligt att bara ett par hundar är lysta - och så ser det ut nästan överallt.


Jag har, pga tidigare erfarenheter, bestämt mig för att jag vill ha en "plan B" ifall parningen med den tilltänkta hannen skulle strula på något sätt. Men det är nästan omöjligt att hitta en riktigt bra hanhund av rätt typ ifrån en kull där det inte finns minsta lilla defekt, på ögon eller något annat mycket värre. Flera av de hanhundar jag har haft i åtanke har jag tyvärr insett att jag får avstå ifrån, av olika anledningar. Det är inget alternativ för mig att avla på en typ av hund jag inte tycker om, så om jag vill behålla "min typ" av golden som jag älskar, då kan jag alltså inte hänga upp mig alltför mycket på den här rd:n. Det är förvisso en defekt, men en förhållandevis lindrig sådan. Det finns så mycket annat att ta hänsyn till som är betydligt allvarligare, och helt felfria kullar är mycket svårt att finna. Allt finns ju inte "på papper" heller, det finns en hel del hundar med t ex epilepsi eller andra allvarliga sjukdomar som det inte finns någon som helst officiell information om.


Hursomhelst, hanhunden som är tänkt att bli pappa till Gimmie's nästa kull har helt annorlunda linjer än pappan till de förra kullarna, och på hans mammas sida (där det faktiskt är ovanligt många hundar som är ögonlysta) finns ingen påvisad rd. Pappan är amerikansk så där är det svårare att kolla, men av det jag har lyckats ta reda på så finns inget där heller. Men allt går inte att kolla, varken på svenska eller utländska hundar, tråkigt eftersom man gärna vill vara så säker som möjligt. Jag får nog erkänna att jag lätt blir lite övernitisk när det gäller det här - vad ska man säga... inte är det lätt inte!!

Presentation

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Länkar

Arkiv

Kategorier

Translate this blog

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards