khemosabi

Alla inlägg den 5 januari 2012

Av khemosabi - 5 januari 2012 20:28

... är det nya i år för oss uppfödare. Jag har spenderat ett antal timmar på avelsdata och kollat index på mina egna såväl som på andras hundar, och ja, det är förvisso intressant - men det skulle vara ännu mer intressant om det var rättvisande. Vi som har exporterat hundar får ju inte med resultaten på dem, och har man som jag, flera friröntgade exporter som inte räknas med, ja då blir ju indexet på våra hundar lägre, jämfört med om valparna hade varit sålda i Sverige. Det blir ju missvisande åt andra hållet också, har man många exporterade hundar med anmärkningar på höfter och armbågar så får man ju ett högre index än man egentligen skulle ha. Därför kan det bli farligt om man förlitar sig alltför mycket på det här systemet - något som ser jättebra ut kanske inte alls är så bra vid en närmare granskning. Man får innerligen hoppas att uppfödarna fortsätter granska på samma sätt som de (förhoppningsvis) har gjort förut!


Det rekommederas att man använder hundar som ligger över 100 i index och om jag tar Gimmie som exempel, så ligger hennes eget index just nu på 102 på höfter och 99 på armbågar, och där är det förstås Vispens dåliga ED-resultat som drar ner det mycket. Men, Gimmie har (förutom sina syskon och avkommor i Sverige) en kullsyster med A-höfter och fria armbågar i Danmark och två avkommor med A-höfter och fria armbågar + en med B-höfter och  ED 0/1 i Norge. Med dessa inräknade skulle hon alltså ligga högre i index än hon gör, så det känns ju lite sisådär, får jag säga. Men det är förstås inte bara jag som drabbas, utan alla uppfödare som exporterar valpar. För att få ett korrekt index skulle vi alltså sluta sälja valpar utomlands, och det känns ju inte heller bra. Så det här med index får man, som alltid när det gäller hälsostatistik, ta med en nypa salt - hela sanningen kommer inte fram. Visst, man kan se index som ett komplement i aveln, men personligen tror jag inte att det kommer att göra så mycket nytta. Det skulle det göra om alla röntgade avelsdjur och deras avkommor fanns med, men det gör de ju inte och därför blir det helt missvisande. Jag trodde i min enfald att indexet skulle samköras på något sätt med de övriga nordiska länderna som använder index, men ack så fel jag hade.

Indexet för valparna efter Gimmie och Diego ser just nu ut så här - håll dock i minnet att det kan komma att ändras vartefter fler syskon kommer att röntgas, och det gäller alltså även halvsyskon, dvs andra avkommor som Gimmie och Diego har eller kommer att ha. Diego har, förutom de två kullarna med Gimmie, ytterligare två avkommor, som endast är röntgade på armbågarna än så länge. Den ena har ED:0 och den andra ED:1.

Klicka på bilden för förstoring.


I första kullen är Double Sprint röntgad med HD:B och ED:0/1 i Norge, i andra kullen är MJ's Thriller och MJ's Smooth Criminal båda röntgade med HD:A och ED:0 - även de i Norge. MJ's Speed Demon är ännu inte röntgad.


SKK:s information om avelsindex:

"HD-index/ED-index
Index för HD/ED är en skattning av hundens avelsvärde för HD respektive ED. I ras för vilken HD-index och/eller ED-index beräknas redovisas preliminärt kullindex vid parning. Detta beräknas som föräldradjurens genomsnittliga index för HD/ED vid parningsdatum, d v s som (index mor + index far)/2. Preliminärt kullindex beräknas för kullar med parningsdatum efter den 1 januari 2012 där båda föräldradjuren har ett index publicerat. Ett preliminärt kullindex över 100 innebär att avkommorna förväntas få ett index för HD/ED som är bättre än rasens genomsnitt.

 

För hund (född år 2000 eller senare) med eget röntgenresultat för HD/ED publiceras ett individuellt HD-/ED-index. Detta index baseras på information om såväl hundens eget röntgenresultat som information från släktingar. Vid beräkningen av index korrigeras också för effekten av flera icke ärftliga faktorer som kan inverka på röntgenresultatet, t ex kön, ålder vid röntgen, födelsemånad, undersökningsår och sederingssubstans (endast för HD). Denna korrigering medför att kullsyskon med samma HD/ED status kan få ett index som skiljer sig någon eller några enheter åt.

 

Rasens (referenspopulationens) genomsnittliga index är 100. Högre värden motsvarar bättre index. Spridningen i index är sådan att runt 95% av hundarna i de flesta raser har ett indexvärde mellan 75 och 115.

 

HD-/ED-index beräknas en gång per vecka. Undersökningsresultat för HD/ED som inkommit efter beräkningsdatum för index är inte medräknade i aktuellt HD-/ED-index. Dessa resultat inkluderas vid nästkommande beräkningstillfälle."


Lite förenklat kan man säga att en hund med A-höfter ligger ganska bra i index, medan en hund med B-höfter ligger lite lägre - och en hund med anmärkningar ligger förstås ännu lägre. Men sedan räknas alltså syskonens, föräldrarnas och eventuella avkommors resultat in också, en lite komplicerad - och i mitt tycke - ganska onödig historia. För man får väl ändå hoppas att uppfödarna redan har koll på avelsdjurens ev. tidigare avkommor, deras egna hel- och halvsyskon, likväl som föräldrar och deras syskon, far/morföräldrar osv. Det här kan man - och ska man - ha koll på utan index, anser jag. Men det är jag, det! För eventuella valpköpare kan det nog vara mer upplysande om uppfödarna har egna sammanställningar för hälsoresultaten på sina hemsidor, särskilt eftersom index ändå inte alltid stämmer med verkligheten. Som uppfödare, hanhundsägare och blivande valpköpare får man som sagt ta detta med index med en nypa salt, och inte se det som en "absolut sanning" - vi får även fortsättningsvis använda oss av vanligt sunt förnuft!


Från det ena till det andra, Pillerillern är nu 5, 5 månad gammal och ser ut så här, benen har vuxit rejält den senaste månaden, men nu verkar det ha lugnat ner sig;-)

  
Hon är fortfarande otroligt lyhörd, kommer som en missil på alla inkallningar och trippar fint vid sidan i en halv evighet när vi går på promenad, både med och utan koppel. Apporterar superfint och är en dröm att ha att göra med på alla sätt och vis - underbara hund!  


Presentation

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Länkar

Arkiv

Kategorier

Translate this blog

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards