khemosabi

Direktlänk till inlägg 1 mars 2012

Kontraster...

Av khemosabi - 1 mars 2012 20:55

... är uppenbarligen något som inte bara är i tankarna hos mig, utan även hos några av valpköparna. Jag pratade senast igår om det med Joy's matte Jessica, och idag har Alma skrivit om det i sin blogg, i ett jättefint inlägg om hennes Lipp: http://almashundar.wordpress.com/2012/03/01/vad-ar-du-for-mirakel-snorpan/

 

Jag är ju van vid den här typen av hundar och kontrasternas mästare har jag ju här hemma, nämligen Gimmie, och hennes egenskaper har uppenbarligen gått i arv! Trots att jag är van vid en enorm av- och påknapp fascineras jag ständigt av den här lilla krutdurken...

 


... nämligen Lova. Ni som läser bloggen har ju sett filmer av syskonen, bl a norska Solan, som är väldigt het. Lägg på 10 gånger till, så har ni Lova - men det lustiga med henne, är att hon är så lugn! När Martina har med henne någonstans eller får besök hemma, får hon ständigt frågan om Lova alltid är så lugn som hon är just då. Eh... nä, blir svaret;-)) Det här är en hund som kan växla mellan passivitet och explosivitet på en hundradels sekund, och är det aktivitet som är på agendan - ja, då jädrar i min lilla låda är det det!


Lova och jag lydnadstränar med myrsteg - bokstavligen, eftersom vi i huvudsak fokuserar på position. Men vi tränar lite annat också, och jag häpnar ständigt över att när hon ska vara stilla, då är hon absolut blickstilla tills hon får lov att göra något annat - då är det som att skjuta av en missil;-) Det är alltså inget flamsande eller pipande eller något annat stressigt beteende, utan hon är helt stilla och knäpptyst i passivitet. Igår tränade vi en stund, och då blev "mormor" (alltså jag) helt lyrisk - jag har ju en förmåga att bli det när det känns sådär jäkla bra:-)

Det ska sägas att det inte alltid har varit så här bra mellan Lova och mig, det första året var faktiskt lite knepigt. Då var hon väldigt valpig och ganska flamsig, och allt gick så fort så det oftast blev fel innan det hann bli rätt - och jag blev frustrerad, vilket hon såklart kände, signalkänslig som hon är. Jag tyckte ärligt talat att hon var ganska hopplös och hade ingen större lust att träna , så jag lät helt enkelt bli. Jag har varit bortskämd med hundar som mognat tidigt, och "bara funkat" från tidig valpålder när det gäller träning - men så var det inte med Lova, hon behövde den här tiden att mogna och "landa". Nu är vår relation mycket bättre, och jag tror att hon med rätt träning kan bli en kanonhund, precis som sina syskon. Förutsättningarna har hon absolut, så det hänger på mig om det ska bli nå't av henne;-) Det är inte ofta jag kan säga att jag är glad att jag hade fel, men när det gäller Lova så är jag det!


Av- och påknappen är ju någonting som man som uppfödare eftersträvar, man vill ha hundar som sparar på energin tills den behövs, och en riktigt bra hund har detta med sig i bagaget. Gimmie har det tveklöst, och det har Diego också  även om han är väldigt het - det var därför jag valde honom. Lite för mycket signalkänslighet tycker jag ändå att det blev i den kombinationen, men det visade sig inte så mycket i den första kullen, som i den andra. Gimmie's kull med Filur ser så här långt ut att bli precis som jag ville och förväntade mig; lättlärda, balanserade hundar med stor förmåga att fokusera på sin uppgift - inte heta på samma sätt som flera av Gimmie's tidigare valpar, utan mer med tassarna på jorden. Visst är det kul med hundar som är "lite på gränsen" som Lova och hennes syskon - men de kräver också sina förare! Det här måste jag naturligtvis tänka på om/när det blir aktuellt med avel på Lova, och där har jag redan till 99% utsett partner, en hanhund som jag har velat använda länge och som jag tror kommer att passa henne mycket bra. Han har haft några kullar och har visat sig lämna väldigt bra avkommor, särskilt när det gäller ledstatus och arbetsförmåga - och dessutom har han lämnat oerhört glada avkommor som även är starka socialt, och det är väldigt viktigt för mig. Men den parningen är inget som ska ske nu, den ligger i framtiden... men drömma, det kan man ju få göra;-) Innan dess ska jag bestämma om Gimmie ska ha en sista kull eller inte, och det blir i så fall någon gång i höst. Även där är hanhund så gott som bestämd, det blir en kanonkombination för den tävlingsintresserade, om den blir av... jag hoppas ju det;-)

 
 
Ingen bild

Cathrine

2 mars 2012 09:50

Veldig veldig bra skrevet å tanker omkring dette :)

 
Eva-Liz

Eva-Liz

2 mars 2012 11:56

Du har veldig rett at 2 kullet nok er litt "ekstreme":)Som fører føler jeg mange ganger at jeg balanserer.Men jeg ville ikke hatt noen annen hund enn Solan,han er helt perfekt for meg:)Det som er skummelt med slike hunder, er om de havner hos "feil fører". Det jeg opplever med Solan er at han ikke liker/tåler å feile. I konkurranser krever det at man har 100% fokus,som fører,det minste lille signal blir oppfattet av hunden.

http://www.kennelsoltrollet.com

 
Pia

Pia

2 mars 2012 14:32

Det där med signalkänslighet är knepigt, det är ju något man vill ha, men samtidigt något som kan ställa till problem, om det blir för mycket. Det är inte lätt som uppfödare att få alla egenskaper i exakt rätt grad! Min åsikt är att de hundar som är väldigt signalkänsliga oftast funkar bättre på jaktträning än lydnads- eller bruksträning (tänker då främst på lydnadsdelen i brukset) - då de får jobba mer självständigt och slipper kraven man har under precisionsträning. Gimmie/Diego-avkommorna har väldigt fina jaktegenskaper, och jag skulle väldigt gärna se att fler satsade på jaktträning med dem! Men det ska sägas att många av de här hundarna ändå har lyckats väldigt bra i lydnadssammanhang, och det beror inte enbart på bra egenskaper, utan även att de har skickliga förare! Av de tretton valparna i den här kombinationen är hittills åtta meriterade, sex med fina lydnads- och/eller bruksresultat, och två med 1:a pris på jaktprov - och den mest meriterade kullen är inte 2 år än, så helt omöjliga är de ju inte;-))

http://www.khemosabi.se

 
Alma

Alma

2 mars 2012 15:15

Åå, jag gillar att kika in och se att du skrivit ett sånt där långt funderarinlägg igen :D vi gillar dom hihi!! Dethär med avel måste vara bland det svåraste som finns :S Vi tycker iaf att du gör ett jäääättebra jobb!!

http://almashundar.wordpress.com

 
Ingen bild

Ellinor & Susa

2 mars 2012 15:30

Hihi, intressant om det där med av- och påknapp. När mina föräldrar som mest sett Susa utomhus eller i jobb skulle vara hundvakt en helg så ringer de mig på hotellrummet och säger att Susa är sjuk. Va, varför då!? undrar jag. -Jo men hon bara ligger här på golvet och gör ingenting. Jag bad dem gå ut med henne en sväng och om hon inte ville vara med då, så skulle jag bli allvarligt orolig. Det var ju givetvis ingenting fel på hunden, bara en extrem avknapp som det kan vara svårt och tro att hon har om man bara ser henne i arbete :-)

 
Pia

Pia

2 mars 2012 16:37

Hihihi, "hunden är sjuk" - det var kul;-))

http://www.khemosabi.se

 
Eva-Liz

Eva-Liz

2 mars 2012 18:47

Vi skal nå prøve oss på våre 3 cert i lp,så er det helt over på bruksen.Jeg vil gjerne at Solan skal bl litt "sterkere" fysisk,før vi satser helt på bruks. Han må få modnes muskulært før vi kan tenke på 4 kilos apporter:):)

http://www.kennelsoltrollet.com

 
Marie & Carma

Marie & Carma

2 mars 2012 19:30

Mina kunder på jobbet tror att Carma är värdens lugnaste och gosigaste hund, - en sådan vill jag ha säger nästan alla som träffar henne - hahaha brukar jag tänka, dom skulle se henne in action, då vill dom nog inte ha henne . För dom är ju ute efter en lugn sällskaps hund, en snäll "liten" Golden ,-)))

http://www.briard.mia-co.com

 
Pia

Pia

2 mars 2012 19:35

Det finns ju gott om golden som inte har någon på-knapp alls, tyvärr - väldigt synd att folk tror att det är så dom ska vara...

http://www.khemosabi.se

 
Pia

Pia

2 mars 2012 19:51

Tack Alma, det var snällt sagt! Kul att du gillar mina "funderarinlägg", sådana skulle jag kunna skriva varannan dag, men jag trodde kanske inte att det var av nåt större allmänintresse;-)

http://www.khemosabi.se

 
Viktoria

Viktoria

19 mars 2012 09:39

Hej, tycker det är kul att följa din blogg. Du har väldigt fina vovvar! När är det är dax för en ny Golden för min del, kommer jag försöka få tag i en Khemosabi hund;) Härlig attityd:)

http://www.bella-viktoria.se

 
Pia

Pia

20 mars 2012 15:03

Tack Viktoria:-)

http://www.khemosabi.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av khemosabi - 9 februari 2020 20:06

Den här bloggen är inte uppdaterad sedan julen 2018 och kommer snart att läggas ner helt och hållet, jag ska bara spara ner så många bilder som möjligt först. Jag ser ingen vits med att fortsätta med bloggen, då jag inte längre har någon uppfödning o...

Av khemosabi - 24 december 2018 14:16

  Hoppas alla våra vänner och valpköpare får en riktigt härlig jul!   Här hemma går allt sin "gilla gång", som man brukar säga;-) "Inget nytt under solen" är ett annat uttryck man skulle kunna använda, annat än att jag har gett mig på något ny...

Av khemosabi - 6 oktober 2018 15:00

Grattis på 14-årsdagen, vår älskade lilla Boogie! Fantastiska lilla hund, som dansat genom livet på lätta tassar och fortfarande är vid god vigör och helt klar i sinnet - jag hoppas du får vara lika pigg och glad ett bra tag till!        Vi...

Av khemosabi - 16 juli 2018 15:55

... har jag i skuggan på min altan just nu, det är fullkomligt olidligt! Vi har haft så hett - och torrt - hela sommaren att allt är uppbränt, inte ett grönt strå så långt ögat kan nå. Jag lider med bönder och djurägare som inte har foder till sina d...

Av khemosabi - 23 december 2017 14:00


 

Presentation

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

Kategorier

Translate this blog

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards